Červen 2014

Smoothies

25. června 2014 v 13:03 | tess |  Gastronomie
Po bacu je teď nádherný klid, téměř žádný stres, na výsledky se snažím nemyslet, užívám si odpočinku, přátel a Nimes.
Je tu nyní opravdu příšerné horko, a tak přes den není vůbec chuť něco jíst. Proto jsem se dala na výrobu smoothies. Jsou zdravé, jsou dobré a dodávají tělu spoustu pořebných látek a navíc skvěle ochladí.

Zde jsou mé dva nejobliblíbenější recepty:

Banánovo-oříškové smoothie

1 banán
250 ml sojového lískooříškového mléka
trocha skořice
lžička javorového sirupu
trocha oříšků (mandle, lískové...)

vše dejte do mixeru a na minutu jej pusťte


Broskvovo-vanilkové smoothie

3 broskve
250 ml vanilkového sojového mléka (může být i rýžové)
hrstka ovesných vloček
lžička medu
pár hrozinek nebo brusinek

jako v předchozím případě vše mixujte minutu!



Jak jsem (do)psala obaváný BAC

21. června 2014 v 8:39 | tess |  Život na Daudetu
Tak mám za sebou ten týden bacu, který mě strašil po celé tři roky mého studia v Nimes.
A upřímně musím říci, že to bylo opravdu vyčerpávající. Ve Francii se maturuje ve dvou letech, první část už jsem tedy měla za sebou z loňska (a k tomu se během terminálu přidaly zkoušky z jazyků). Zbytek předmětů (protože tady musí být maturita obhájená ze všech pedmětů) tak zbývá na konec terminálu. Maturity jsou státní a je to událost, která každý rok hýbe celou Francii: během tohoto týdne nečtete ve zprávách nic jiného, než kde se kdo pokusil podvádět, které sujet bylo příliš snadné, které naopak.
V pondělí ráno bylo na programu philo. Na výběr jsme měli ze tří sujets-dvě disertace a jeden komentář textu. Já si vybrala disertaci na téma: Stačí mít možnost výběru, abych byli svobodní? (4h, coef 4)
V úterý přišel na řadu dějepis-zeměpis. Na výběr bylo ze dvou disertací (letos padly na dějepis): Čína a svět od 1949 a Program: Evropa od La Haye (takže jistě uhodněte, na které téma jsem kompozovala) a ze zeměpisu jsme měli zrealizovat mapu Brasilie na téma: Inegalitní dynamismus urbanismu v Brasilii. (4H, coef 5)
Ve středu jsem si dala chvíli oddech, dělala se zkouška z LV1 (jazyk, který jsme si vybrali jako hlavní), kterou já už mám za sebou od března.
Ve čtvrtek proběhla zkouška z ekonomie, sociologie, politicých věd. Na výběr bylo ze dvou témat. Já si vzala disertu, která padla na ekonomii (Je faktor práce a kapitál hlavním zdrojem ekonomické conjenktury? -4h, coef 7).
A v pátek matematika, 3 hodiny, coef 7.
V pondělí mě sice ještě čeká španělština, ale já už se považuju na prázdninách.

Včera večer se uskutečnila tradiční zakončovací ceremonii na radnici. Každá z nás 4 terminálek pronesla krátký proslov před lidmi, které jsme pozvali. Bylo to více než dojemné.

A pak bylo na programu už jen oslavování konce týdne smrti, které bude pokračovat dnes večer, protože ve Francii se dnes slaví svátek hudby.

Jinak mě čeká spousta slavnostních i přátelských obědů/večeří/návštěv a taky balení a vyklízení mého zeleného pokoje...

Že by se ze mě stávala Francaise?

1. června 2014 v 23:15 | tess |  Život v Nimes
Občas překvapím i samu sebe.
Čtvrtek byl ve Francii volný (ascension) a v pátek se udělal tzv pont, což znamená 4 denní víkend. Já na něj byla pozvaná k mojí oblíbené francouzské rodince (bydlící na takovém menším zámečku Smějící se 21. století). Celé 4 dny tak byly ve znamení dlouhého vyspávání, opalování se u bazénu se skleniččkou martini v ruce a učebnice, jak jinak, zbývají POUHÉ dva týdny do tak dlouho očekávaného BACU!
Přesto byl tento víkend velice příjemný. Kromě milionu definic do eka a letopočtů do dějepisu (a jiných) jsem se naučila spoustu zajímavých věcí. Například jsem dostala perfektní lekci vaření francouzské kuchyně, prostírání stolu (věřte mi, není to tak lehké, jak by se mohlo zdát) a překvapila sama sebe.
Včera večer bylo pozváno na večeři pár lidí (cizinců). A já se najednou přistihla, jak říkám : Ce fromage se coupe comme ca, mais il vous faut prendre ce couteau, celui-ci est pour l´autre (tento sýr se krájí takto, ale vezměte si na to tenhle nůž, ten, co držíte je na jiný sýr) nebo také Non, j´ai préféré le Duché d´Uzes a ce Porto, il était bien plus doux et léger et allait tres bien avec ... (Ne, více mi chutnalo včerejší Duché d´Uzes než dnešní porto, bylo více... .
Vážně, když začínát mluvit takhle, máte najednou chuť jíst pouze šneky, croissant a pít pouze šampaňské a líbat ty šarmantní Francouze, co vám skládají poklony na každém rohu ve snaze ulovit kořist na dnešní večer (TOTO JE POUZE CLICHE).
Nicméně po celém víkendu mám pocit, že do mě opět o něco víc vstoupil duch Savoir vivre francais. A rozhodně nejsem proti, protože pokud na Francouzkách něco opravdu obdivuji, je to právě to, jak dokáží dělat i ty nejmenší věci s takovou dávkou elegance, ženskosti a inteligence.